Diskuterte aktivisme og affekter under Holbergdebatten

07.12.2018

Fremstående samfunnsaktører innenfor og utenfor akademia diskuterte politikk, affekter og sosial mobilisering under årets holbergdebatt.

Det var i år tredje gang Holbergdebatten ble arrangert, og tre engasjerte innledere var invitert til Universitetsaulaen i Bergen for å diskutere  "Politics and Affects: The Dynamics of Social Mobilization."

Med ulik bakgrunn, men med hver sin tilknytning til temaet, tok de for seg arven fra 1968 og de siste 50 års aktivisme og sosiale mobilisering i Nord-Amerika, Europa og Afrika, samt hvordan affekter påvirker politikk.

Achille Mbembe er en kamerunsk historiker, filosof og politisk teoretiker. Han er professor ved University of the Witwatersrand i Johannesburg, og en svært prominent forsker innen afrikansk historie og politikk, særlig med hensyn til postkoloniale studier.

Kathleen Cleaver er professor ved Emory University School of Law i Atlanta, Georgia. Hun er kjent for sitt mangeårige arbeid med menneskerettigheter og rasediskriminering, både som forsker og aktivist, og hun var en av de mest sentrale skikkelsene i The Black Panther Party.

George Galloway er en britisk politiker, forfatter og talk show-vert. Han var tidligere medlem av det britiske parlamentet og har siden 1970-tallet vært kjent som en aktivist med særlig fokus på krigsmotstand, Midt-Østen-konflikten, rasisme og klassemotsetninger.

Martine Dennis, som var moderator, er nyhetsanker for Al Jazeera English. Hun har en lang karriere som programvert og nyhetsanker bak seg i ulike radio- og fjernsynskanaler, og har blant annet jobbet mange år for BBC World News og Sky News, med særlig fokus på politikk og samfunnsutvikling i Afrika.

Video fra arrangementet kan sees her: